Houten vloeren om van te houden
Houten vloeren om van te houden

Ons uitgebreide assortiment in parket en houten vloeren

Reek Parket in Veldhoven heeft in de afgelopen 30 jaar al tal van parket- en houten vloeren mogen aanleggen. Het assortiment waar u bij ons uit kunt kiezen, is dan ook enorm. Lees u alvast in over alle parketvloeren die wij op deskundige wijze bij u thuis kunnen leggen.

 

Parket (Tapis) | Nostalgische Bourgogne | Equi | Mozaïek | Kops hout | Tapispixels | Bourgogne Finesse | Verouderd parket | Grigio | Eikenhouten vloer | Multiplank lamelparket | Massief houten vloer | Laminaat

Tapisparket is een ‘tapijt’ van hout

Tapis is het Franse woord voor tapijt. Een houten vloer in Tapisstijl bestaat net als een tapijt uit allerlei patronen. Met stroken van 10 millimeter dik en 71, 90 of 120 millimeter breed is eindeloos te variëren. Kies bijvoorbeeld een blokpatroon, visgraatpatroon met band en bies, een Hongaarse of Weense punt of een patroon dat uit uw eigen fantasie is ontsproten.

Het hout wordt op een tussenvloer van spaanplaat of op mozaïek eiken gelijmd en gespijkerd. Wanneer u de vloer bij aanleg meerdere keren laat schuren, kan hij wel 100 jaar meegaan. De latjes liggen ‘koud’ tegen elkaar waarbij de onderkant volledig wordt verlijmd. De tussenvloer verlijmen we op de bestaande zandcement-, beton- of anhydrietvloer. Het grote voordeel hiervan is dat u een ultiem stille vloer krijgt.

Een echte Tapisvloer herkent u aan de gevulde spijkergaatjes, al moet u dan echt goed kijken. De vloer moet na het leggen geschuurd, gevoegd (met voegenkit en houtstof) en afgewerkt worden. Voor de afwerking kiest u uit was, hardwaxolie of lak. Door de geringe dikte leent Tapis zich uitstekend voor vloerverwarming

Reek Parket; parketwinkel Veldhoven; houten vloeren; Kops hout; laminaat; eikenhouten vloeren; traprenovatie; parket; parketvloeren; regio Eindhoven

Nostalgische Bourgognevloeren met brede delen

Bourgogne wordt net als Tapis verlijmd en gespijkerd op een tussenvloer. De delen zijn circa 9 millimeter dik en komen met of zonder veilingkant (groef). Voor ieder huis en elke smaak is een variatie voorhanden. Zowel in uitstraling als in gebruiksgemak is deze massief houten vloer superieur.

De dikke, massieve delen worden op traditionele wijze gelegd en zorgen voor een heerlijk wooncomfort en een nostalgische uitstraling. De delen verlijmen en spijkeren we op een tussenvloer van spaanplaat of eiken mozaïek, die op zijn beurt weer wordt verlijmd op de bestaande zandcement-, beton-, of anhydrietvloer.

Bourgogne is een halffabricaat waardoor de vloer nog enkele malen geschuurd moet worden en gevoegd met voegenkit en houtstof.

Voor een prachtige finish werken we de vloer af met een waslaag, hardwaxolie of laklaag naar keuze.

Tot de mogelijkheden behoren een groot walvisgraat-, of blokpatroon, maar ook een Hongaarse of Weense punt. Kies bijvoorbeeld voor een landelijke uitstraling met v-groef of juist strak zonder groef. Qua houtsoorten heeft u ook veel keuze: warme of juist koele tinten, of een apartere variant met Padoek (knalrood) of Purperhart (paars).

Bourgognevloeren kunnen in het algemeen prima op vloerverwarming worden gelegd. Door de geringe dikte treedt er weinig rendementsverlies op. In combinatie met vloerverwarming adviseren wij een maximale breedte per deel van 140 millimeter.

Equi (semi-Tapis), perfect en naadloos compromis

Equi is een speciale aanvulling op ons Tapis-assortiment. Het wordt gemaakt van de beste houtselecties en geleverd in massieve onbehandelde deeltjes - van 10 of 13,5  millimeter dik en 71 of 85 millimeter breed. Het grote verschil met Tapis is de mes- en groefverbinding die direct een zeer vlakke vloer oplevert.

Dankzij ‘verdekt’ nagelen (spijkertjes worden onder een schuine hoek door de mes geslagen) zijn er geen spijkergaatjes zichtbaar en heeft u direct een perfect optisch resultaat. Equi kan in principe rechtstreeks worden verlijmd op de betonvloer. Doorgaans adviseren wij echter het Equi te verlijmen en spijkeren op een tussenvloer. Dan is het direct vlak en hoeft de vloer beperkt geschuurd en gevoegd te worden. De finishing touch bestaat uit hardwax, was of een laklaag.

Reek Parket; parketwinkel Veldhoven; houten vloeren; Kops hout; laminaat; eikenhouten vloeren; traprenovatie; parket; parketvloeren; regio Eindhoven

Door de mes- en groefverbinding zijn niet alle patronen realiseerbaar. Als u kiest voor een visgraat- of blokpatroon, zullen we het Equi voorzien van een linker- en rechtermes en -groef. Patronen zonder deze mes en groef, zijn niet aan te raden. Diverse houtsoorten, gelegd als Equi, werken prima met vloerverwarming. Bij voorkeur wel met een tweelaagssysteem.

Mozaïek

Zeer geschikt voor vloeren in grote openbare ruimtes en bedrijven, maar ook voor uw woon- of slaapkamer. Mozaïekparket is hoogwaardig, slijtvast en scherp geprijsd. Het bestaat uit massieve houten deeltjes van 8 millimeter dik, die verwerkt worden als matjes. Deze matjes zijn opgebouwd uit acht haaks op elkaar staande blokjes. De blokjes bestaan weer uit 6 of 7 houten parketdeeltjes, ook wel ‘friezen’ genoemd. De afmeting van een mozaïekmat is meestal 32 bij 64 centimeter.

Mozaïekmatjes worden over het algemeen rechtstreeks verlijmd op een beton-, zandcement- of anhydrietvloer. Bij houten ondervloeren wordt eerst een onderlaag van spaanplaat aangebracht. Na het verlijmen wordt de vloer enkele malen geschuurd en gevoegd, en afgewerkt met een hardwax, was of laklaag naar keuze.

Tientallen jaren was mozaïekparket herkenbaar aan de haaksverlijmde blokjes. De laatste jaren is het ook in andere patronen verkrijgbaar, zoals mimivisgraat, halfsteens mozaïek, Engels verband en parallel mozaïek. Speciaal is het hoogkantmozaïek. De massieve deeltjes worden dan op hun kant verlijmd met als resultaat een slijtvaste laag van 22 millimeter! Uitermate geschikt voor zwaar belopen (bedrijfs)vloeren, maar ook voor een bijzonder effect in woonruimtes.

Diverse houtsoorten, gelegd als mozaïek, gaan door de geringe dikte prima samen met vloerverwarming. We adviseren u graag welke houtsoorten hiervoor geschikt zijn.

Kops hout kan tegen een stootje

Kops hout staat, mede dankzij de bij architecten gewekte interesse, weer volop in de belangstelling. Vroeger alleen verkrijgbaar in grenen, vuren of eiken, tegenwoordig in nog veel meer houtsoorten.

Kops houten vloeren behoren tot de sterkste parketvloeren die er zijn. Door de zaagwijze krijgt kops hout een veel hogere weerstand tegen druk.

De houtsoort is daardoor bijzonder geschikt voor intensief gebruik. Daarnaast werkt kops hout geluidsisolerend omdat geluidstrillingen beter door de houtvezels worden geabsorbeerd. Zo krijgt u een ideale akoestiek in grote ruimten.

Een kops houten parketvloer moet altijd rechtstreeks gelijmd worden op de vlakke, droge dekvloer. Het plaatsen van de vloer mag nooit gebeuren bij extreme droogte of hoge temperaturen. De dekvloer moet sterk genoeg zijn, omdat de kracht op de kleine blokjes ervoor kan zorgen dat de toplaag van de dekvloer wordt afgebroken.

De open poriën aan de oppervlakte maken deze parketvloeren veel gevoeliger voor schommelingen in de luchtvochtigheid of vochtopname uit de ondervloer. Anders gezegd: een kops houten vloer krimpt en zet sneller uit. De manier waarop het gelegd en afgewerkt wordt, is dan ook van essentieel belang.

Reek Parket; parketwinkel Veldhoven; houten vloeren; Kops hout; laminaat; eikenhouten vloeren; traprenovatie; parket; parketvloeren; regio Eindhoven

Na de verlijming schuren we  de vloer nog enkele malen. Hierbij geldt: hoe vlakker de ondervloer, hoe egaler het resultaat. Het onderhoudsgemak hangt samen met de manier van afwerking.

Een met olie afgewerkte vloer is aan te raden. Vloerverwarming is niet raadzaam vanwege de temperatuurgevoeligheid van het materiaal..

 

Tapispixels (woodsblocks) is de nieuwe generatie ‘kops hout’

Door blokjes Tapis (30 bij 30 centimeter en 6,2 millimeter dik) krislings te leggen, is een effect van ‘kops hout’ te verkrijgen. De Tapispixels voorzien we van een speciale transparante folie op de bovenkant van het paneel. Na het schuren verdwijnt deze.

Door verschillende houtsoorten en kleuren door elkaar te gebruiken ontstaat er een mozaïek-effect.

Bourgogne Finesse

Deze smalle stroken van 35 millimeter breed worden geleverd in wisselende lengtes en zijn in meerdere soorten hout verkrijgbaar.

Ze geven ondanks een meestal druk patroon over het  algemeen een rustig beeld.

Breng historie in huis met verouderd pakket

Omdat we het parket eerst trommelen en kastijden, voordat we het bewerken, is de vloer nagenoeg niet meer te onderscheiden van parket dat honderden jaren oud is. Zo heeft uw vloer een historische uitstraling met levendige structuur, nerftekeningen en noesten. Verouderd parket is verkrijgbaar in de vorm van Tapis, Bourgogne of Equi.

Meestal wordt eikenhout als basis gebruikt, maar nieuw zijn de Old Patine vloeren. Door een uniek proces dat bestaat uit stomen, zwaar borstelen en het hout te voorzien van mooie patine kleuren, ontstaat er een zeer fraai resultaat.

Doordat diverse traditionele parketvormen zijn te gebruiken, kunnen we in het verouderd parket veel variatie in patronen maken. Grote en kleine visgraten, blokpatronen, Hongaarse- en Weense punten of ingewikkelde blokmotieven die ook in het Parijse Louvre liggen.

Verouderde traditionele vloeren kunnen probleemloos op vloerverwarming worden gelegd.

Reek Parket; parketwinkel Veldhoven; houten vloeren; Kops hout; laminaat; eikenhouten vloeren; traprenovatie; parket; parketvloeren; regio Eindhoven

Grigio: de nieuwe generatie verouderde vloeren

De sleetse uitstraling in 5 schitterende gedekte kleuren wordt bereikt door een ingenieus ontworpen modificeersysteem. Dit selecteert zorgvuldig eiken parketdelen met een van bijna niet te onderscheiden authentieke uitstraling.

De kleurenopbouw is specifiek voor dit product. Voordat de kleur door pigmenten wordt bepaald ondergaan de eiken parketdelen een bijzondere bewerking waardoor er een basiskleur met grijze ondertoon ontstaat. Vandaar de Italiaanse naam voor grijs: Grigio.

Bijzonder aan dit product is dat de permanente eindkleur tot het laatste moment kan worden veranderd.

De basiskleur handhaven? Dan werken we de vloer af met transparante onderhoudswas. Wilt u dat de vloer een van zijn vele grijstinten krijgt, dan kiest u voor een witte onderhoudswas.

Met Grigiovloeren kunnen we oude patronen doen herleven. Oud-Vlaamse panelen of Oud-Vlaamse punten, maar ook grote en kleine visgraten of blokpatronen. Tevens kunnen we brede delen van 23 centimeter maken. De vloeren zijn prima geschikt voor vloerverwarming.

Eikenhouten vloer

Eikenhoutenvloeren kenmerken zich door een karakteristieke uitstraling en zijn makkelijk te kleuren waardoor ze goed zijn te matchen met uw interieur. Naast het kleuren kunnen we uw eikenhouten vloer op meerdere manieren behandelen.

Door bijvoorbeeld de vloeren te roken, krijgen ze een oude look waarbij de kleuren rondom de houtnerf zijn geaccentueerd. Ook is het mogelijk om het eikenhout te borstelen of van een stone washbehandeling te voorzien. Zo ontstaat die nostalgische uitstraling.

Reek Parket; parketwinkel Veldhoven; houten vloeren; Kops hout; laminaat; eikenhouten vloeren; traprenovatie; parket; parketvloeren; regio Eindhoven

Multiplank lamelparket

Deze vloeren zijn samengesteld uit meerdere lagen waardoor de natuurlijke werking van het hout wordt beperkt.

Door een toplaag, bijvoorbeeld van eiken, krimpt en zet de vloer niet uit. Zo ligt uw vloer er het hele jaar goed bij.

Multiplank Lamelparket is er in verschillende houtsoorten. De meest voorkomende soort is eiken, maar ook tropisch hout, zoals afzelia, merbau, kambala, noten en wenge is mogelijk.

Wanneer uw vloer slijtage vertoont, is een keer schuren vaak voldoende. Na een enkele schuurbeurt ziet de vloer er na jaren intensief gebruik weer uit als nieuw.

Massief houten vloer

Als u het basic wilt houden en een gevoel wilt oproepen van vervlogen tijden is een massief houten vloer de juiste keus voor u. We hebben verschillende houtsoorten en plankbreedtes om uw vloer aan te leggen. Een huis met een kloostervloer is natuurlijk een mooie binnenkomer.

Laminaat

Laminaat is een vloer die makkelijk is te leggen, scherp is geprijsd en waar het direct mee klikt. Ons laminaat hebben we in vele dessins waarmee u een levensecht hout- of steeneffect creëert.