Houten vloeren om van te houden

Houten vloeren om van te houden

Reek Parket in Veldhoven: voor elke sfeer het juiste parket

Het kiezen van de juiste kleur en houtsoort is erg moeilijk als u uw woning gaat inrichten. Laat u daarom deskundig adviseren door onze ervaren medewerkers bij Reek Parket in Veldhoven. Hout - en specifiek parketvloeren – bepalen namelijk de sfeer bij u in huis.

 

Kom niet in een lastig parket door een verkeerde keuze

Zoals bekend treedt er in de loop der tijd verkleuring op bij houten parketvloeren onder invloed van zonlicht. Deze intensivering van kleur zal de eerste 6 maanden sneller gaan dan in het verloop van het verkleuringsproces dat 2 jaar in beslag neemt. Het hout wordt dieper van kleur en kan enigszins vergelen. Dit hangt ook af van de afwerking die u op uw parketvloer laat aanbrengen.

Kleur, zonlicht en de ruimte oefenen een grote invloed op elkaar uit. Met uw vloerkeuze kunt u een ruimte groter, kleiner, breder, smaller, dieper, hoger, lichter of juist warmer maken. Houd bij uw keuze dan ook rekening met het gewenste totaalbeeld en al bestaande of geplande kleurelementen in uw interieur.

Reek Parket; parketwinkel Veldhoven; houten vloeren; Kops hout; laminaat; eikenhouten vloeren; traprenovatie; parket; parketvloeren; regio Eindhoven

Tips over stijl, kleur en pakkende combinaties

Wanneer u de keuze tussen donker of licht heeft gemaakt, bent u er nog niet. We vertellen u graag het één en ander over stijl, kleur en sfeer. In het kort gaan we in op vragen als:

 • Hoe creëert u sfeer en een ruimtelijk effect?
 • Welke meubels combineren goed met uw vloer?
 • Welke vloer biedt de juiste uitstraling?

Verschillende effecten met verschillende combinaties

 • Een donkere vloer met bleke muren en plafond verbreedt de kamer
 • Een donkere vloer en donker plafond maken de ruimte breder en lager
 • Donkere muren in een kamer met een lichte vloer en plafond leggen de nadruk op de horizontale lijnen
 • Bij een lichte vloer, plafond en achterwand wordt de ruimte smaller, dieper en hoger
 • Een donkere achterwand en bleke muren en vloer zorgen voor een optische verkorting van de ruimte

 • Een licht plafond, donkere vloer en donkere muren leiden tot een keldereffect door enkel licht van boven
 • Een lichte vloer, lichte achterwand, donkere muren en een donker plafond creëert een tunneleffect
 • Hebben alle ruimtes dezelfde donkere kleur dan worden ze snel vormloos
 • Een kamer met een lichte vloer en lichte muren creëert een ruimtelijk effect; wel kan de ruimte koel en onpersoonlijk aandoen door teveel bleke kleuren

Ruimtelijk effect

Een ruimtelijk effect wordt gecreëerd door een strakke bleke vloer te combineren met lichte wanden. Hoe lichter en koeler de kleuren, hoe groter de ruimte lijkt. Donkere en warme kleuren maken de ruimte kleiner en knusser.

V-groef voor een verlengd effect

Wanneer u kiest voor  Bourgognevloeren, heeft u keuze uit vloeren met of zonder V-groef aan de lange kant. Maar ook een kopse vellingkant is mogelijk. Wilt u de ruimte optisch verlengen, dan kiest  u het beste voor een vloer met V-groef. Zo creëert u diepte in de kamer en geeft u de ruimte een landelijk karakter. Plaats de V-groeven in de richting van het licht om het effect nog eens extra te benadrukken. Wilt u uw traditionele vloer een wat speelser uiterlijk geven? Pas dan delen van verschillende breedte toe.

Tapis voor een ruimtelijk effect

Tapisstroken zijn de ideale basis wanneer u een ruimte optisch groter wilt maken. De vloeren uit het Tapis-assortiment bestaan uit smalle plankjes in wisselende lengtes in meer dan 40 houtsoorten. Door de relatief smalle deeltjes creëert u een grotere ruimtelijkheid. Houdt u van de klassieke uitstraling van een kasteelvloer, of vindt u een visgraat- of blokvormmotief mooi? Dan is Tapis een goed alternatief.De kleurencombinatie van plint en vloer speelt ook een belangrijke rol. Een vloer lijkt groter wanneer de plinten dezelfde kleur hebben als de vloer. Omgekeerd geldt dat de vloer kleiner lijkt wanneer de plinten dezelfde kleur hebben als de muren. U kunt uit verschillende soorten (voorgeverfde) MDF-plinten kiezen om ze daarna zelf af te lakken met een kleur naar keuze.

De combinatie van meubels met uw vloer

Reek Parket; parketwinkel Veldhoven; houten vloeren; Kops hout; laminaat; eikenhouten vloeren; traprenovatie; parket; parketvloeren; regio Eindhoven

Het is verstandig ervoor te zorgen dat uw vloerkleur ofwel twee tinten lichter, ofwel een stuk donkerder is dan de kleur van uw meubelen. Vloer en meubilair in dezelfde kleur en houtsoort kan overigens wel, maar dan raden we u aan er een vloerkleed met een contrasterende kleur tussen te leggen.

Bij een vloer met een neutrale kleur, bijvoorbeeld eiken, past meubilair van een donkere houtsoort goed, zoals wengé of noten. Ook bleke, witgelakte meubels komen bij neutrale vloeren uitstekend tot hun recht.

Lichte, houten meubels in combinatie met lichte muren en een lichte vloer geven een serene sfeer in huis. U speelt zo op veilig, maar loopt wel het risico een tamelijk karakterloos interieur te krijgen. Teveel toon op toon wordt snel eentonig.

Vloeren en hun specifieke uitstraling

Vloeren met een geelbeige tint

Geelbeige tinten doen denken aan warmte, gezelligheid en optimisme. Vloeren met een eiken-, beuken- of esdoorndesign geven aan een donkere kamer een warme uitstraling.

Vloeren met een rood-oranje tint

Deze vloeren brengen een enorme warmte in een kamer. Vaak wordt deze kleur gecombineerd met geel-accenten.

Bruine vloeren

Een bruine tint, vooral in vloeren, duidt op de verbondenheid met de aarde. Omdat bruin uit diverse andere kleuren is samengesteld, kunt u het met veel kleuren combineren. Het is wel belangrijk dat er voldoende licht binnenkomt om de bruine kleur goed te laten uitkomen. In bepaalde interieurs wordt een combinatie gemaakt van complementaire kleuren tussen vloer en muren, waardoor een contrast ontstaat.

In andere gevallen kiezen we voor een ton-sur-ton combinatie. Dit wil zeggen dat er een combinatie wordt gemaakt van kleuren in dezelfde tint, maar dan in een donkerdere of lichtere nuance. Dit geeft een harmonieus en rustig effect.

Rood/oranje-bruine vloeren

Tropische houtsoorten geven uw vloer een warme uitstraling. We denken hierbij onder meer aan merbau, afzelia, en teak. Aangezien deze houtsoorten erg levendig zijn is het soms moeilijk om bijpassende meubels en wandbekleding te vinden. Tip: houd uw muren enigszins warm en neutraal, bijvoorbeeld met gebroken wit of een afgeleide hiervan. Dit geeft een mooi contrast met de vloer. Om niet teveel contrasten te creëren, kunt u het geheel aanvullen met maximaal één of twee accentkleuren.