Houten vloeren om van te houden

Vloerinspiratie van Reek Parket in Veldhoven

Neem contact op

Het kiezen van de juiste kleur en houtsoort is erg moeilijk als u uw woning gaat inrichten. Laat u daarom deskundig adviseren door onze ervaren medewerkers bij Reek Parket in Veldhoven. Houten vloeren – en specifiek parketvloeren – bepalen namelijk de sfeer bij u in huis.

Kom niet in een lastig parket door een verkeerde keuze

Zoals bekend treedt er in de loop der tijd verkleuring op bij houten parketvloeren onder invloed van zonlicht. Deze intensivering van kleur zal de eerste 6 maanden sneller gaan dan in het verloop van het verkleuringsproces dat 2 jaar in beslag neemt. Het hout wordt dieper van kleur en kan enigszins vergelen. Dit hangt ook af van de afwerking die u op uw parketvloer laat aanbrengen.

Kleur, zonlicht en de ruimte oefenen een grote invloed op elkaar uit. Met uw vloerkeuze kunt u een ruimte groter, kleiner, breder, smaller, dieper, hoger, lichter of juist warmer maken. Houd bij uw keuze dan ook rekening met het gewenste totaalbeeld en al bestaande of geplande kleurelementen in uw interieur.

Tips over stijl, kleur en pakkende combinaties

Wanneer u de keuze tussen donker of licht heeft gemaakt, bent u er nog niet. We vertellen u graag het een en ander over stijl, kleur en sfeer. In het kort gaan we in op vragen als:

 • Hoe creëert u sfeer en een ruimtelijk effect?

 • Welke meubels combineren goed met uw vloer?

 • Welke vloer biedt de juiste uitstraling?

Verschillende effecten met verschillende combinaties

 • Een donkere vloer met bleke muren en plafond verbreedt de kamer

 • Een donkere vloer en donker plafond maken de ruimte breder en lager

 • Donkere muren in een kamer met een lichte vloer en plafond leggen de nadruk op de horizontale lijnen

 • Bij een lichte vloer, plafond en achterwand wordt de ruimte smaller, dieper en hoger

 • Een donkere achterwand en bleke muren en vloer zorgen voor een optische verkorting van de ruimte

 • Een licht plafond, donkere vloer en donkere muren leiden tot een keldereffect door enkel licht van boven

 • Een lichte vloer, lichte achterwand, donkere muren en een donker plafond creëert een tunneleffect

 • Hebben alle ruimtes dezelfde donkere kleur, dan worden ze snel vormloos

 • Een kamer met een lichte vloer en lichte muren creëert een ruimtelijk effect; wel kan de ruimte koel en onpersoonlijk aandoen door teveel bleke kleuren

Ruimtelijk effect

Een ruimtelijk effect wordt gecreëerd door een strakke bleke vloer te combineren met lichte wanden. Hoe lichter en koeler de kleuren, hoe groter de ruimte lijkt. Donkere en warme kleuren maken de ruimte kleiner en knusser.

De combinatie van meubels met uw vloer

Het is verstandig om ervoor te zorgen dat uw vloerkleur ofwel twee tinten lichter, ofwel een stuk donkerder is dan de kleur van uw meubelen. Vloer en meubilair in dezelfde kleur en houtsoort kan overigens wel, maar dan raden we u aan er een vloerkleed met een contrasterende kleur tussen te leggen.

Bij een vloer met een neutrale kleur, bijvoorbeeld eiken, past meubilair van een donkere houtsoort goed, zoals wengé of noten. Ook bleke, witgelakte meubels komen bij neutrale vloeren uitstekend tot hun recht.

Lichte, houten meubels in combinatie met lichte muren en een lichte vloer geven een serene sfeer in huis. U speelt zo op veilig, maar loopt wel het risico een tamelijk karakterloos interieur te krijgen. Teveel toon op toon wordt snel eentonig.

Vloeren en hun specifieke uitstraling

Icoon contact

Maak een afspraak voor vloeradvies op maat bij u thuis.

Bel: 06 - 53 21 63 62.

Neem contact op